HTML

Uppsala viszta, Eger!

Svédország cserediák szemmel avagy csemegézés a "svédasztalról"

Friss topikok

  • Verti: Hallod, jó lenne ha most már írnál a meccsedről, mert nagyon kíváncsi vagyok, hogy érezted magad, ... (2010.10.12. 13:12) Az elmúlt 1-2 nap...
  • blans: sziacica! nagyon tetszik a blog, tök jó, h mindenről tudunk... vagy van valami, amit esetleg eltit... (2010.09.29. 17:00) El vagyok havazva...
  • czuczifanni: Szia Nóri! Regisztráltam hogy ne kelljen mindig facebook-on kommentelnem! :) Most már itt sem hagy... (2010.09.02. 22:29) HEJHO! :)
  • Zsófi#13: Remélem lesz majd egy szerencsés fiú akinek ilyen szép kis szívecske sütiket sütsz majd!!!:$ Hiány... (2010.09.01. 21:38) Az esküvő
  • agic14: Hajrá Suszti! Csak ügyesen mindent :)! (2010.08.21. 21:43) Söndag, Måndag, Tisdag...

Linkblog

A bejegyzés az adventről, a karácsonyról fog szólni.

Szóval az első advent még ugye november volt, amikor is a fogadócsaládommal ellátogattunk a templomba. A templom nem csak abban tért el, hogy református templom volt. A templomban meleg volt, az emberek levették a kabátjukat. A kicsi templomnak annál nagyobb kórusa volt. Mellesleg Anders anyukája is itt énekel. A pap is meglehetősen "laza" volt, viccet is mesélt. Szóval egészen más, mint a megszokott.

A hétévégén meg is gyújtottuk az első gyertyát. Apropó gyertya fény. Én eddig azt hittem, hogy Las Vegas a fények városa. Hát kiderült, hogy Uppsala übereli Las Vegast. Minden ablakban ott van egy hatalmas világító csillag vagy egy gyertyalépcső. 

Majd elkezdődik a készülődés karácsonyra. A városban a boltok tömve vannak, az emberek meg csak vásárolnak és vásárolnak. :D Az újságban elég vicces riportot olvastam. "Ön mennyit költ a karácsonyi ajándékokra?" " Á idén nem költök olyan sokat, csak 8 ezer koronát.." :D

A mézeskalács sütés is nagy hagyomány. Én mindig azt gondoltam, hogy Svédországból származik a mézeskalács. A boltban lehet venni nyers tésztát és magad kisütni illetve, semmi megerőltetés nélkül meg lehet venni a kész kisütöttet. Mi a boltban vettük a tésztát és sütöttük ki. ( na azért ez is kicsit kiábrándító volt a számomra.. :D)de azért jó móka volt.
Plusz itt nagy hagyomány, hogy 3 dimenziós mézeskalács házikót süssenek az emeber. Anders mindig egyedül szokta csinálni, így örült, hogy segítettem. Íme az eredmény:

:)

A nagy adventi készülődésben nem feledkezhetünk meg az egyik ünnepről: december 13.-án Lucia (Luca) napjáról.  A történetbe most nem igazán mennék bele, a lényeg, hogy Lucia egy olasz származású leányzó volt, aki világosságot hozott az északi országokba.
Énekkel ünneplik, a kórus tagjai mind fehér ruhába öltöznek, piros szalaggal a deredukon átkötve és mindenkinek a kezében egy gyertya van. A tagok közül válsztanak egy Luciát(nem csak a szépség alapján választanak), akinek a fején egy koszorú van, égő gyertyákkal. Bevonulnak, Lucia megy a kórus elején. 

 Majd pedig így felsorakoznak, és dalokat énekelnek kb 1 órán keresztül. Mi a dóm templomban láttunk egy nagyon szép Lucia koncertet, illetve az iskolánkban is volt. Sőt reggel a tv-ben is sugározták Stockholmból, ahol az egyik svájci barátnőm, Mona is a kórus tagjai között volt. :)

A kórus amúgy nagyon szép dalokat énekel. Nekem a bevonulós tetszett a legjobban: https://www.youtube.com/watch?v=pcFrgiq7oww&feature=related
itt megtekinthetitek a bevonulást.
Amúgy az ünnep körül Lucia süteményt esznek és glöggöt (forralt bor) isznak.

Hogy még nagyobb karácsonyi hangulatot teremtsünk, itt svédországban nagy hagyomány a Julkalender nézése. Ez egy 24 részes, egyenként kb negyedórás epizóddal. Minden nap vetítenek 1 részt kezdve dec. 1-től egészen 24.-ig. Ez főként gyerekeknek szól, de felnőttek is szívesen nézik. Nekem tökéletes volt, nem volt túl nehéz a nyelvezete, mellesleg érdekes is volt. A fogadó családom ráadásul megmutatott egy régebbit, ami tényleg vicces volt. :D

Szóval így hangolódtunk a karácsonyra. 23.-án pedig elkezdtük díszíteni a karácsonyfát illetve a házat. Nahát ennyi karácsonyi "cuccot" én még életemben nem láttam. Mindenhol a kis karácsonyi Tomte (mikulás) piros, fehér színben pompázott az egész ház. És a szobám is kapott egy kis karácsonyfát. :)

És a tomte már hozott is ajándékokat.. :D
 

A karácsonyi készülődés végeztével készel állt a nagykarácsonyfánk is. :) Miközben készülödtünk, karácsonyi zenét hallgattunk, hogy teljes legyen a karácsonyi láz. Sőt 23.-án aki még el volt késve az ajándkékokkal, az még behozhatta a lemaradását ( ez most rólam is szól.. :P). Már 23.-án este megkóstoltuk a karácsonyi sonkát, a karácsonyi mustot (julmust) és még szokás enni karácsony előtt tejberizst.

Julafton:
Karácsony reggel (24.-én) reggel 8-kor keltünk és már 9-kor ott voltunk Anders anyukájáéknál kezdtünk reggelizni, beszélgetni. Nem igazán töltöttünk ott sok időt, 11-kor már az egyik templomban voltunk a városban. A templom olyan modern volt, hogy az alagsorában, amúgy egy edzőterem van.  És lehet hitelkártyával is adományozni a templomnak. A mise alatt a papnő a gyerekek segítségével szemléltette Jézus születésének a történetét. Majd pedig hazaindultunk. A táj csodás volt, így a hideg ellenére (-10) is rá tudtam venni a többieket egy fotóra.

Mikor hazaértünk nekiláttunk az ebédnek, amit karácsonyi svédasztal volt(milyen meglepő). Egy kis pihenő után pedig elindultunk Evahoz, Lena testvéréhez, ahol ismét csak "fikáztunk".  A tv-ben meg ment a minden évben lejátszandó Kalenka, ami a válogatott disney rajzfilmek összevágása. Majd egy kis ajándék osztás. A család összes tagja kapott egy 1 hónapig érvényes ingyenes konditerem bérletet Ciától, aki egyébként boxedzősködik. Szóval mint láthatjátok, eddig igazából a család találkozásáról és a kajálásról szólt a karácsony.. :D Így legalább tudunk majd mozogni.. :D  Később hazamentünk és megvacsoráztunk. Majd jöhetett a nagy karácsonyi ajándékosztás. Nagy hagyomány, hogy az ajándékokhoz kis versikét, rímet írnak. Én is megpróbálkoztam,hát nem a legjobban sikerült. :) Íme a karácsonyfánk a csomó ajándékkal: A végeredmény: kb 2 és félórás ajándékbontás és töménytelen mennyiségű nevetés. Hogy miket is kaptam? :) Egy csodálatos Uppsala karácsonyfa gömböt! Sok meleg ruhát, gripet az ütőmre, könyveket és még sok jó egyebet. :)

A nagy bontogatásban elfáradtunk, ezért el is mentünk aludni. :D

Juldagen: 25-én "lazára" vettük a figurát, délelőtt nem csináltunk semmi különöset, pihentünk. Délután ismét Anders szüleihez voltunk hivatalosak vacsorára. Szépen kiöltözve érkeztünk a lakásba, ahol Anders testvérei és családjaik vártak minket. Először ismét gyors ajándékozás, karácsonyi vacsora után pedig játszottunk: kártyáztunk, és másokat. Majd körülbelül éjfél után hazavonszoltuk magunkat.

Annandag: 26-án délelőtt ismét pihentünk, majd pedig a rokonok délután 2-kor jöttek hozzánk "fikázni".  Megint csak beszélgettünk, játszottunk.
Szóval körülbelül így telt nálunk itt Uppsalában a karácsony! Rövid bepillantánst kaptatok a svéd szokásokról. Az ajándékokat, amúgy a hosszú szakállú Tomte hozza (Mikulás), de nekem inkább egy manóra hasonlít. :)
Boldog Karácsonyt avagy God Jul. :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://anion.blog.hu/api/trackback/id/tr772548721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása